Seniwati Neng Yatimah Kritikal Di ICU Hospital Singapura

Last update: 18/12/2014

KUALA LUMPUR, 18 Dis (Bernama) -- Seniwati era 1940-an dan 1950-an, Neng Yatimah, kini kritikal di Hospital Khoo Teck Phuat di Singapura.

Cucu beliau, Muhammad Rezainuddin Mustapha berkata bekas bintang filem Jalan Ampas itu dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital itu sejak malam tadi.

"Doktor memaklumkan berlaku komplikasi kesihatan dan kegagalan buah pinggang disebabkan faktor usia nenek," katanya semasa dihubungi Bernama di sini, Khamis.

Neng Yatimah kini berusia 91 tahun.

Muhammad Rezainuddin, 38, yang juga anak kepada seniman Allahyarham Datuk Mustapha Maarof, berkata neneknya mengalami sesak nafas di Johor Baharu semasa dalam perjalanan pulang ke Singapura.

Neng Yatimah atau nama sebenarnya Buntat Ahmad sebelum itu berada di ibu negara ini untuk menghadiri pengebumian Allahyarham Mustapha, 79, yang meninggal dunia akibat penyakit paru-paru di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, Wangsa Maju di sini, pada Isnin lepas.

Antara filem lakonan Neng Yatimah ialah Seri Mersing, Batu Belah Batu Bertangkup, Lela Satria, Air Mata Duyung, Laila Majnun dan Ibu bersama Seniman Negara Tan Sri P. Ramlee.

-- BERNAMA