Menara jam 134 tahun terus gah sebagai lokasi utama pelancongan Melaka

Last update: 26/01/2020

Oleh Shaidathul Suhana Ros

MELAKA, 26 Jan -- Menara Jam di bangunan Stadthuys, Bandar Hilir yang kini berusia 134 tahun bukan hanya menjadi rujukan masa, sebaliknya ia terus gah menjadi mercu tanda dan sebagai satu daripada lokasi pelancongan utama di Melaka. 

Ketua penjaga Menara Jam, Fadlina Mohni, 43, berkata seawal 8 pagi, sudah tentu pelancong dari dalam dan luar negara akan berkumpul di sekitar Menara Jam berketinggian 50 kaki itu bagi merakam gambar kenang-kenangan di jam yang dibina pada 1886. 

“Menara Jam Melaka atau lebih dikenali sebagai Menara Jam Tan Beng Swee dibina kira-kira 61 tahun selepas penyerahan wilayah Melaka dari Belanda kepada British dan sebenarnya usia Menara Jam jauh lebih muda daripada bangunan pentadbiran penjajah Belanda, Stadthuys yang dibina pada 1650. 

“Kini usia menara ratusan tahun, jamnya tidak pernah dibiarkan berhenti kerana sejak bertahun-tahun ia dijaga dengan rapi termasuk mencuci, menservis dan menguji setiap komponen bagi memastikan ia terus menjadi rujukan masa untuk 134 tahun lagi atau lebih lama,” katanya kepada Bernama di bangunan Stadthuys di sini. 

Fadlina yang juga Jurutera Elektrik Kanan, Jabatan Kejuruteraan, Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) berkata malah lebih menarik, Menara Jam itu turut menjadi lambang kasih sayang antara keluarga kerana ia dibina oleh seorang anak yang mahu memenuhi permintaan bapanya. 

Beliau berkata menurut sejarah, Menara Jam itu dibina oleh Tan Jiak Kim seorang dermawan Cina Peranakan yang mahu menunaikan hajat mendiang bapanya Tan Beng Swee yang mengimpikan sebuah Menara Jam di tengah bandar Melaka ketika hayatnya masih ada. 

“Selepas pemergian Tan Beng Swee, terbinalah Menara Jam di bangunan Stadthuys berhampiran Queen Victoria's Fountain, Muzium Budaya Cheng Ho dan Christ Church. Setiap empat muka jam berdiameter 34.5 sentimeter (cm), berangka roman dan jam berkenaan diimport khas dari England.

“Kemudian pada 1982, keempat-empat jam itu diganti dengan jenama Seiko dari Jepun, sehingga mencetuskan kemarahan kebanyakan penduduk warga emas di sekitar Melaka dek kerana terkenangkan keperitan mereka hidup pada zaman penjajahan Jepun,” katanya. 

Fadlina yang menjaga Menara Jam yang turut terkenal dengan nama Jam Besar Bangunan Merah Bandar Hilir sejak 17 tahun lepas berharap agar menara jam bersejarah itu mampu terus dikekalkan dan dipelihara sebaik-baiknya supaya produk pelancongan itu dapat dihayati generasi akan datang. 

Sementara itu, menurut pembantu Fadlina, Mohd Suhaimi Idris, 36, Penolong Jurutera Elektrik dan Fasiliti, MBMB, jam menggunakan voltan 24 volt itu turut dilengkapi dengan sistem kedudukan sejagat (GPS) berperanan untuk mendapatkan waktu masa yang tepat. 

“Selain itu, dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri Melaka kami memasang sistem bunyi burung pemangsa yang beroperasi setiap 45 saat, kemudian berhenti selama seminit bertujuan menghalang burung liar seperti gagak dan merpati hinggap serta membuang najis di sekitar Menara Jam itu. 

“Servis kita akan lakukan pada sebelah malam bermula sekitar 9 malam dan tempoh siapnya adalah bergantung kepada kerosakan yang berlaku pada Menara Jam itu. Kita tidak akan lakukan servis pada waktu siang kerana bimbang mengganggu pelancong yang hadir dan kesesakan lalu lintas,” katanya. 

Menara Jam berdenting setiap jam itu merupakan antara kawasan zon teras yang mendapat pengiktirafan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO dan Melaka sebagai satu daripada negeri yang terpilih bagi menyemarakkan Tahun Melawat Malaysia 2020 (VM 2020).

-- BERNAMA