UiTM Terima Pelajar Sekolah Tahfiz Sambung Pengajian

Last update: 13/02/2018

SHAH ALAM, 13 Feb (Bernama) -- Universiti Teknologi MARA (UiTM) akan menerima pelajar lepasan sekolah tahfiz yang berdaftar di seluruh negara bagi menyambung pengajian di universiti itu, kata Naib Canselornya, Prof. Emeritus Datuk Dr Hassan Said.

Beliau berkata, inisiatif ini adalah selaras dengan Dasar Pendidikan Tahfiz Negara yang dicetuskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, dengan menyasarkan 125,000 huffaz profesional yang menguasai pelbagai disiplin ilmu seperti kedoktoran, kejuruteraan, perakaunan, perbankan, dan seni bina dilahirkan menjelang 2050 di bawah gagasan Transformasi Nasional 2050 (TN50).

"Keupayaan para pelajar ini dalam penghafalan membuktikan bahawa mereka mempunyai tahap kecerdikan dan kepintaran yang tinggi.

"Keupayaan ini sekiranya diteruskan dalam pengajian bidang profesional di peringkat universiti bakal melahirkan pelajar yang mempunyai kekuatan jati diri agama, di samping kepakaran dalam bidang-bidang profesional yang diceburi," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Hassan berkata, laluan kemasukan untuk pelajar lepasan sekolah Tahfiz ini akan dilaksanakan melalui beberapa kaedah, iaitu penawaran kepada pelajar tahfiz lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang memperoleh keputusan SPM cemerlang untuk mengikuti program Asasi di UiTM.

Katanya, laluan kemasukan juga akan dilaksanakan melalui penawaran kepada pelajar tahfiz lepasan SPM yang memenuhi syarat keperluan program untuk mengikuti program pengajian Diploma dalam bidang yang bersesuaian dengan kelayakan pelajar.

"Penawaran turut terbuka kepada pelajar tahfiz berkelulusan diploma aliran agama untuk mengikuti program Ijazah Sarjana Muda di Akademi Pengajian Islam Kontemporari UiTM seperti Sarjana Muda Muamalat, Sarjana Muda Pengurusan Halal, Sarjana Muda Bahasa Arab, dan Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan (Perbankan Islam).

"Bagi pelajar tahfiz dengan keputusan SPM yang tidak memenuhi syarat kelayakan program Diploma di UiTM, mereka boleh memohon program Pradiploma (Sains) atau Pradiploma (Perdagangan) sebelum mengikuti pengajian di peringkat diploma," katanya.

Menurut Hassan lagi, laluan kemasukan baharu ini akan dijayakan menerusi kerjasama UiTM dengan Darul Quran, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Maahad Tahfiz kerajaan negeri dan Gabungan Persatuan Institusi Tahfiz Al-Quran Kebangsaan (PINTA).

Sehingga kini, terdapat 20 buah sekolah tahfiz milik kerajaan negeri (4,643 murid) dan 618 buah sekolah tahfiz swasta (37,902 murid) yang berdaftar dengan Jabatan Agama Islam Negeri.

-- BERNAMA